Oportunitat o amenaça?
Les noves tecnologies han portat un nou model de repartidor a domicili: treballadors no contractats per l'empresa que ven el producte sinó donats d'alta en plataformes digitals encarregades de repartir les comandes dels seus usuaris.
Aquest nou perfil de repartidors (en anglès rider), es va popularitzar fa uns anys gràcies a plataformes com Glovo, Deliveroo o Just Eat. El confinament de l'any 2000 va portar un augment significatiu en la compra en línia d'articles de consum. Aquesta demanda a grans plataformes com Amazon o Ali Express feia fonamental el paper dels repartidors. Tot i això, la feina de repartidor continuava tenint poc reconeixement, patint inestabilitat i precarietat en molts països.
Un dels seus grans problemes era la seva consideració com a fals autònom, situació il·legal a l'estat espanyol. A diferència dels TRADE (treballadors autònoms econòmicament dependents), els repartidors es trobaven amb imposicions per part de l'empresa qui organitzaven les seves activitats, negociaven amb els comerços i facturaven l'import dels clients.
El setembre de 2020 el Tribunal Suprem, a causa de la demanda d'un repartidor de l'empresa Glovo, va confirmar el seu estatus de fals autònom. La sentència assenyalava que l'empresa no actuava com una simple intermediària entre comerços i repartidors. Així, la resolució obligava les plataformes a haver de contractar repartidors com a assalariats de l'empresa.
Aquesta sentència coincidia amb la redacció d'una nova normativa que el Govern Espanyol estava preparant. La coneguda com a Llei Rider que regula la situació dels repartidors de plataformes va entrar en vigor l'agost del 2021, i no exempta de polèmiques per part de certs treballadors, sindicats i empreses.
Com ha evolucionat la situació amb la llei? A principis de 2022 es comptabilitzen uns 14.000 repartidors en actiu. El seu sou és semblant al d'un treballador no qualificat, però superior al percebut amb anterioritat. Tot i això, certes empreses opten per oferir contractes a mitja jornada amb un sou més baix, cercant a gent que només vol un treball eventual. Però també hi ha motius per a l'optimisme dels repartidors. Sembla que la nova llei no ha aturat l'augment del sector a causa de la creixent incorporació de botigues en aquest mercat digital. Algunes empreses com Just Eat ja han tancat acords col·lectius amb sindicats per millorar la situació laboral dels repartidors. Mentrestant, la Comissió Europea estudia implantar una Llei Rider pròpia per a la resta dels seus estats membres.
Tot per millorar les condicions laborals d'un perfil clau en un sector en augment i que va ser determinant en temps de pandèmia.
A les biblioteques trobaràs:
Sarah Abdelnour, Dominique Méda
José Antonio Calvo
Rubén Bastón, Antonio Fagundo, Valentín Hernández
Jesús Martínez
David Graeber
Selecció de webs:
Vés al prestatge:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada