Prop de 20.000 persones inscrites al programa de Garantia Juvenil han trobat una feina amb un model propi dissenyat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya
A partir del 15 de novembre, 2.250 joves podran començar a treballar amb un contracte en pràctiques de sis mesos a entitats locals i sense ànim de lucre
El SOC ha creat un sistema propi de la Garantia Juvenil que ha permès començar les actuacions abans que a la resta de l’Estat perquè el Govern espanyol no ha eliminat els obstacles ni flexibilitzat els requisits d’inscripció
Fins ara, 49.840 joves s’han inscrit a la Garantia Juvenil a Catalunya, dels quals més de 38.500 han participat en alguna actuació del SOC
A partir del 15 de novembre, 2.250 joves podran començar a treballar amb un contracte en pràctiques de sis mesos a entitats locals i sense ànim de lucre per tenir una primera experiència laboral
Prop de 20.000 persones joves inscrites al programa europeu Garantia Juvenil han trobat una feina Catalunya i estan donades d’alta a la Seguretat Social. Fins ara, 49.840 joves s’han inscrit al programa, dels quals més de 38.500 han participat en alguna actuació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil.
Aquestes xifres les han facilitat la directora del SOC, Mercè Garau, i la directora general de Joventut, Marta Vilalta, que han comparegut a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya, amb el responsable del Programa de Garantia Juvenil, Jesús Quiroga.
La directora del SOC ha assegurat que “els joves beneficiaris podrien ser més si el nou govern espanyol hagués rectificat els criteris que restringeixen l’accés als joves que han treballat o s’han format en els darrers 30 dies, entre d’altres traves existents que afecten al col·lectiu de joves més vulnerables”.
Per la seva banda, la directora general de Joventut ha exigit novament a l’Estat espanyol “la flexibilització dels requisits per ser beneficiari de la Garantia Juvenil, perquè actualment aquests criteris deixen fora molts joves que des del Govern de Catalunya volem poder ajudar també”. En aquest sentit, Vilalta ha mostrat la convicció que “l’Estat no tindrà més remei que modificar la llei i els requisits, com ja va passar amb l’ampliació de l’edat fins als 29 anys”, però ha deixat clar que “per culpa de la mala implantació espanyola de la Garantia Juvenil, molts joves hauran quedat exclosos”.
Per contra, ha posat d’exemple el model d’èxit d’implantació catalana de la Garantia Juvenil, de manera que “queda demostrat que, també en l’àmbit de la Garantia Juvenil, necessitem ser un Estat, amb les plenes capacitats per decidir-ho tot, per poder fer les polítiques més adequades i útil pels ciutadans, i en especial per als joves”.
Catalunya, capdavantera en l’execució de la Garantia Juvenil:
La directora del SOC ha explicat que “Catalunya és capdavantera en l’execució del programa Garantia Juvenil, malgrat els entrebancs del Govern espanyol per facilitar la inscripció dels joves al programa, amb un sistema propi que ha permès Catalunya començar les actuacions abans que enlloc de l’Estat i deixant enrere el Registre únic del Ministerio”.
“Catalunya ha assolit el lideratge perquè ha creat un model propi de Garantia Juvenil dissenyat pel SOC, basat en l’acord amb la Direcció General de Joventut; amb actuacions planificades amb les entitats que les implementen, i la participació dels agents socials, econòmics, entitats locals i de representants dels col·lectius joves”, ha reblat Mercè Garau.
Així mateix, Vilalta ha remarcat que “els esforços de coordinació entre el SOC i Joventut en aquests moments van encarats a estabilitzar el model d’acompanyament i seguiment individualitzat, clau per a obtenir els millors resultats, i poder fer arribar la Garantia Juvenil a més perfils de joves com són els joves immigrants, els joves més allunyats de les institucions, com poden ser els joves NOEF (NINI), els joves tutelats i extutelats i els altres col·lectius específics”.
Informació a la Comissió Europea:
Paral·lelament, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va informar a la Comissió Europea que la Generalitat, els sindicats UGT i CCOO, la patronal PIMEC i les organitzacions municipalistes FMC i AMC van signar una declaració demanant al Govern espanyol eliminar obstacles i flexibilitzar requisits d’inscripció a la Garantia Juvenil.
A tall d’exemple, els requisits han exclòs dels programes a tots els joves que en els darrers 90 dies han tingut un contracte de treball, o als que en el mateix període han estat matriculats en qualsevol tipus d’estudis reglats o que en els darrers 30 dies han fet qualsevol acció formativa.
Per últim, per tirar endavant totes les actuacions de la Garantia Juvenil, el SOC i la Direcció General de Joventut van crear la xarxa d’impulsors del programa a totes les comarques catalanes, que aquest any ha vist incrementada la xifra fins 98 impulsors/es, incorporant-hi els agents socials, que permetrà facilitar l’accés a la Garantia Juvenil a més de 10.000 joves.
2.250 contractes per joves a partir del 15 de novembre:
Al voltant de 2.250 joves inscrits a la Garantia Juvenil podran començar a treballar a partir del 15 de novembre amb un contracte de sis mesos en pràctiques que busquen una primera experiència professional.
A través d’entitats locals (ajuntaments i consells comarcals) i entitats sense ànims de lucre, aquests contractes es destinen a joves en atur, inscrits a la Garantia Juvenil, que tenen titulació universitària, o de cicles formatius, o bé han obtingut un certificat de professionalitat.
El SOC ha destinat 24.800.000 euros a aquesta iniciativa perquè els joves millorin la seva ocupabilitat amb l’adquisició de les aptituds i competències derivades de la pràctica laboral.
La Garantia Juvenil:
La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.
Els joves beneficiaris, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur.
Els serveis oferts als joves es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada